Prijs van een hotelkamer stijgt fors

20 september 2023

Afgelopen jaar is de gemiddelde prijs van een hotelovernachting fors gestegen, zelfs naar een recordhoogte. Met een gemiddelde prijs van € 134,00 voor een nacht in een hotelkamer is dit een stijging van 52% ten opzichte van de prijs 2020.

Inflatie boosdoener
Grote oorzaak van de stijging van de gemiddlede hotelkamerprijs is vooral vanwege de hoge inflatie. Dit jaar kan de doorsnee kamerprijs verder oplopen naar € 146,00. Door de gestegen kamerprijzen is de omzet van het gemiddelde hotel weer even hoog als voor de coronacrisis. Onderzoek concludeert dat de hotelmarkt afgelopen jaar grotendeels is hersteld. Vind hier de gunstigste prijs voor een hotelovernachting.

Lagere winsten dan voor corona
De gemiddelde winst van de ondervraagde hotels blijft wel lager dan voor corona. Dit komt omdat de kosten voor vooral energie en personeel sterk zijn gestegen. Vergeleken met 2019 daalde de winst met bijna 20%, al was de winst per beschikbare kamer vorig jaar wel bijna vier keer hoger dan in het jaar daarvoor. Het vermoeden is dat het winstpercentage ook dit jaar lager zal zijn dan voor corona. De bezettingsgraad van de hotels is afgelopen jaar gestegen tot ruim 65%, maar ligt ook nog niet op het niveau van het laatste jaar voor corona. Toen bereikte de bezettingsgraad een record van 78%. De bezetting van de kamers zal dit jaar verder stijgen naar 72%

Vergelijk alle hotels bij Schiphol Booking.com

Top 3 hotels