Into the future

3 November 2023

Zonnecollectoren zorgen voor warm water, een draaiend restaurant op de bovenste verdieping met een panoramisch uitzicht, een volledig geautomatiseerde parking. Hotelkamers die de gast opent met een vingerafdrukherkenning en die voorzien is van individueel instelbare klimaatregeling. En als hoogtepunt: een machine die in 18 minuten van ongebrande koffiebonen een vers kopje koffie maakte, wat kon een hotelgast zich nog meer wensen?

Hotel van de toekomst
Dit is een opsomming uit de innovaties die de toen mateloos populaire Chriet Titulaer in 1995 in het hotel van de toekomst wilde ontwikkelen. Het hotel van de toekomst zou gebouwd worden op een industrieterrein in zijn woonplaats Houten. Eerder had Titulaer met succes het huis van de toekomst gerealiseerd, maar de variant van het Hotel van de Toekomst kwam er niet. De enorme investering van 20 miljoen gulden bleek niet haalbaar. Wie het lijstje bekijkt ziet, dat een kleine 3 decennia geleden bedachte innovaties, nog zo gek niet waren. De meeste daarvan ervaren wij inmiddels als normaal en zijn zelfs soms al ingehaald door betere alternatieven.

Wisselend succes
Titulaer was niet de eerste en enige en zeker niet de laatste die een Hotel van de Toekomst wilde creëren. Met enige regelmaat stort iemand zich op het concept van het Hotel van de Toekomst. Meestal met wisselend succes. Probleem is vaak dat de technologie die in de toekomst de standaard moet gaan vormen. Deze is in de ontwikkelingsfase nog hartstikke duur en storingsgevoelig. Bovendien zijn dit soort projecten vaak afhankelijk van sponsoren. Deze sponsoren hebben natuurlijk belang bij het pushen van hun eigen innovaties, welke natuurlijk niet altijd de norm gaan worden.

Toekomst van nu
Als we vandaag de dag naar het Hotel van de Toekomst kijken is het vanzelfsprekend dat verschillende toepassingen van kunstmatige intelligentie de belangrijkste processen én de gastervaring zullen gaan beïnvloeden. Nu al, maar ook in de toekomst, vormt duurzaamheid een belangrijke factor in toekomstige concepten. Van groene energiebronnen tot zero waste maatregelen, innovatieve ontwerpen en eco-vriendelijke diensten zullen integraal onderdeel zijn van de nieuwe architectuur en bedrijfsvoering. Ook de aandacht voor optimale arbeidsomstandigheden voor de schaarser wordende, maar nog steeds belangrijke, menselijke factor. 

Conclussie
Het Hotel van de Toekomst belooft een opwindende mix van technologie, duurzaamheid en gepersonaliseerde dienstverlening. Gasten gaan niet alleen genieten van luxueuze accommodaties, maar ook van een naadloze en op maat gemaakte reiservaring. Terwijl de technologie voortdurend evolueert, zullen hotels die zich het snelst aanpassen aan deze veranderingen, gedijen in het tijdperk van de hypermoderne gastvrijheid. Het wordt een spannende reis die ons naar nieuwe hoogten van comfort en innovatie zal leiden. 

 

 

Vergelijk alle hotels bij Schiphol Booking.com

Top 3 hotels