Lastminute vakantie erg in trek

7 augustus 2023

Ongekende vraag naar lastminute-vakanties: 'Twee keer zoveel als vorig jaar'

Vanwege het aanhoudende herfstweer worden er al weken relatief veel vakanties naar zonnigere oorden geboekt, maar de afgelopen dagen is de vraag naar lastminutevakanties via Schiphol 'extreem' toegenomen.

"Er is echt een run op lastminutes", vertelt Audrey Denkelaar van Corendon. Twee weken geleden - toen de zomerdip begon - trok de vraag al flink aan, maar sindsdien is het aantal geboekte lastminutes zelfs al verdubbeld. Andere bedrijven boeren ook goed dankzij de herfstachtige zomer. Zo zijn er bij TUI vorige week dertig procent meer last minutes geboekt dan een week eerder, en verkoopt Sunweb momenteel veertig procent meer lastminutereizen dan twee weken geleden. Ook ten opzichte van vorig jaar, toen het kwik in de eerste week van augustus ook in Nederland tot ruim boven de 30 graden steeg, wordt er meer geboekt. Corendon meldt een verdubbeling en VakantieDiscounter verkoopt twintig procent meer reizen met een vertrekdatum binnen twee weken.

Prijzen

Omdat lastminutes deze dagen zo in trek zijn, moet je er wel dieper voor in de buidel tasten dan gebruikelijk, waarschuwt de Corendon-woordvoerder.  "Veel zit al vol. Daardoor gaan de prijzen mee." Wat dat betreft hebben de reizigers die we aantroffen op Schiphol het goed getroffen. Vrijwel zonder uitzondering hebben ze hun vakantie maanden geleden al geboekt, zonder te weten dat het deze weken in Nederland pijpenstelen zou regenen.  

Last-minut balie

Wie wel een lastminute boekt, doet dat vrijwel zonder uitzondering online, zo blijkt bij de lastminute-balie op Schiphol. "Het komt eigenlijk ook niet meer vaak voor dat mensen hier een lastminute-vakantie boeken", vertelt een medewerker, terwijl de regendruppels langs de ruiten van de vertrekhal glijden. "De meeste mensen boeken online en anders gaan ze naar een reisbureau." Waarom er uberhaupt dan nog een lastminute-balie bestaat? Voor reizigers die lastminute een andere vlucht nodig hebben, omdat ze hun vlucht hebben gemist of omdat de vlucht is geannuleerd.

Bestemmingen

De meeste mensen die een lastminute boeken, gaan naar Zuid-Europa. Met name Kreta, Mallorca, Turkije, Kos en Zakynthos worden als populaire vakantiebestemmingen genoemd. Inmiddels wordt Rhodos ook weer veelvuldig genoemd als populaire bestemming. Dat was een paar weken geleden nog wel anders, toen er op het Griekse eiland extreme bosbranden woedden.

Vergelijk alle hotels bij Schiphol Booking.com

Top 3 hotels